Vacanța de vară le aduce unora dintre elevi posibilitatea de a o lua de la capăt, într-o altă școală. Mutarea nu e tocmai la îndemâna oricui: copiii au nevoie de medii mari, un teanc de acte și multă răbdare Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Consilierea elevilor pentru a-şi găsi o şcoală care să se plieze pe caracterul lor reprezintă în România un lux de care se bucură doar copiii din sistemul de învăţământ privat. Restul aleg în funcţie de dorinţa părinţilor sau de impresiile auzite în stânga şi în dreapta. Pentru aceştia, transferul şcolar poate fi cea mai facilă metodă de a-şi corecta traseul educaţional, deşi schimbarea presupune, pe lângă, note excelente, şi multă birocraţie.
„Colegii nu ştiu tabla înmulţirii”
Cristian, spre exemplu, elev în clasa a IX-a la Colegiul Tehnic de Aeronautică „Henri Coandă” din Capitală, s-a decis să schimbe liceul, după ce şi-a dat seama că nu are nimic în comun cu colegii şi dascălii săi. „Ne-a atras faptul că este singura unitate şcolară cu profil de aviaţie din ţară şi am crezut că se va învăţa foarte serios. Lucrurile nu au stat chiar aşa. Unii dintre colegii fiului meu au probleme cu tabla înmulţirii, iar profesorii lipsesc de la ore”, povesteşte mama băiatului.
Copiii aflaţi în aceeaşi situaţie îşi pot încerca norocul după data de 10 iunie, procedurile fiind anul acesta mai simple: din 2012, transferul elevilor se face doar cu aprobarea şcolii la care se mută, nu a ambelor, aşa cum era înainte. „Sezonul transferurilor începe în vacanţa de vară. Nu vă închipuiţi totuşi că avem un exod de elevi de la o şcoală la alta”, atrage atenţia Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti (ISMB). Lucrurile sunt cu atât mai complicate însă dacă notele proaste şi nu ghinionul l-au adus pe elev către un liceu slab.
„Pe lângă examenele de diferenţă, în cazul în care aleg să schimbe profilul, elevii c