Taman a trecut Ziua Europei, cunoscută drept şi Ziua Schuman, comemorând declaraţia istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman.
Un studiu recent al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), condus de profesorul Vasile Dâncu, demostrează că la şase ani de la intrarea oficială a României în Uniunea Europeană, românii rămân optimişti cu privire la viitorul UE şi cred că ţara noastră este pregătită să intre în Spaţiul Schengen. Cifrele sunt mai puţin importante, semnificativă fiind doar că „Trei sferturi (74%) dintre români apreciază drept un lucru bun faptul că România este membră a UE (creştere de 4% faţă de august 2012)”.
Este absolut firesc să fii mândru că faci parte din marea familie europeană, că eşti acolo unde îţi este locul. Dar acestă sărbătoare m-a adus cu picioarele pe pământ, la realitate, pentru că bucuria nu-i deplină.
Fix de Ziua Europei, guvernul britanic a anunţat o nouă propunere legislativă cu privire la imigraţie. Ştirea a apărut în cele mai prestigioase jurnale din Regat: „The Guardian” şi „The Times”: „Cu ocazia discursului susţinut de Regina Marii Britanii, Guvernul (...) a dezvăluit o nouă propunere legislativă cu privire la imigraţie, conform căreia cei ce oferă locuinţe pentru închiriere vor fi susceptibili de amendă dacă nu verifică statutul de imigrant al chiriaşilor. (...) Totuşi, Guvernul britanic a recunoscut că legea imigraţiei nu va intra în vigoare până în ianuarie 2014, când vor fi ridicate restricţiile impuse cetăţenilor români şi bulgari. Legea va fi înaintată Parlamentului după vacanţa de vară, în urma consultărilor cu privire la modificările necesare.
Însă, surse guvernamentale au precizat că principalele măsuri adresate românilor şi bulgarilor vor fi introduse cu ajutorul unei legislaţii secundare, care va intra în vigoare înainte de ianuarie 2014. Măsurile includ un test de rezide