Anii ’70 sunt considerați perioada cea mai înfl oritoare de pe litoralul românesc. Un fost ghid afi rmă că atunci se câștiga cel mai bine. Veneau turiști străini de calitate și cu buzunarele pline. Ospătarii, hotelierii și ghizii aveau grijă de ei. Dar mai și furau. Să vedem de la cine și cum.
Gabriel Miculescu, Marseille, France: „Am fost admis, dar fără loc, la Facultatea de Drept.Un unchi al meu a aranjat să mă amâne cu armata şi m-am trezit ghid pe litoral. Dădusem un examen de atestare în primăvara anului 1972 undeva pe la sala Dalles. Şi m-am trezit pe Litoral ghid de excursii. Salariul era de 1450 lei pe lună, cam cât un profesor, un economist sau un medic, în primii ani de muncă. Centrala „ONT Litoral” era în staţiunea Mamaia într-o clădire unde are Gică Hagi un hotel, de câţiva ani.
Eu am optat să lucrez la excursii, fără să ştiu despre ce este vorba. Aveam sediul în localitatea Venus, din Mangalia Nord şi munceam în fiecare zi. Strângeam turiştii de pe la hoteluri şi îi duceam în excursii locale (Murfatlar, Histria, baruri de noapte cu program folcloric), de o zi (Bucureşti, Delta Dunării) sau chiar două zile (Mănăstirile din Moldova, Valea Prahovei, Delta Dunării).
Repede mi-am dat seama că excursia de la Murfatlar era dintre cele mai bune. Turiştii primeau 5 pahare de vin şi 2 de vermut şi se dispuneau. Le mai dădea şi câte o sticlă de vin acasă, pe care se chinuiau să o destupe cu degetul. Mi-am cumpărat un tirbuşon şi îi ajutam. La finalul excursiei majoritatea turiştilor lăsau bani, la coborârea din autocar. Împărţeam juma-juma cu şoferul. Rămâneam cu cel puţin 30 de dolari, partea mea, într- o după amiază.
În primul an câştigam 200-300 de dolari în două zile
Apoi am descoperit excursiile de două zile. Dintre ele mi s-a părut cea mai atrăgătoare cea din Delta Dunării, pentru că acolo se umbla şi la meniu. Odată ce ajungeam la