Dacă ar putea să facă o redistribuire bugetară, românii ar tăia banii de la poliţişti şi fondurile alocate transportului în comun pentru a finanţa sănătatea şi alocaţia copiilor. Aşa arată un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie în România, Franţa, Marea Britanie şi Danemarca.
Studiul, intitulat „România şi statul social” analizează percepţia românilor cu privire la politicile publice, dar şi cele de asistenţă socială.
Potrivit cercetării, aproape jumătate dintre români consideră că, pentru a scăpa de criza economică actuală, ar trebui reduse salariile şi beneficiile cetăţenilor cu venituri mari. Este o reacţie firească a românilor care au o părere proastă despre oamenii de afaceri, consideră preşedintele Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie, sociologul Vasile Dâncu.
„La noi întreprinzătorii şi oamenii de afaceri au poate cea mai proastă imagine din lume”, spune acesta.
Românii şi-au internalizat măsurile de criză
31% dintre români consideră, însă, că toată lumea are dreptul la o pensie minimă, indiferent dacă a contribuit sau nu la sistem, însă peste jumătate dintre participanţii la studiu sunt de părere că nu trebuie să primească ajutor de şomaj decât cei care au contribuit la sistem, indiferent de câtă nevoie au.
În plus, 20% dintre români sunt de părere că o reacţie firească a Guvernului ar trebui să fie reducerea salariilor pentru toţi românii. Sociologul Vasile Dâncu susţine că acest gen de răspuns arată tocmai faptul că românii au reuşit să îşi internalizeze măsurile de austeritate adoptate de Guvern şi deci să le aproba ca singura ieşire din criză.
Totodată, dacă li s-ar da putere executivă, românii ar fi de acord să taie banii de la poliţie şi fondurile acordate transportului în comun pentru a mări fondurile de sănătate şi alocaţia copiilor. În plus, românii ar fi de acord să ta