Unul din cele mai importante simboluri ale oraşului, dacă nu chiar cel mai important, Cetatea orădeană are de-acum propria monografie.
În cadrul Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, istoricul şi arheologul Doru Marta şi-a lansat, miercuri, volumul "Cetatea Oradiei". Pe câteva sute de pagini, volumul prezintă istoria Cetăţii, cu detalii despre atacurile asupra Cetăţii, reconstrucţiile ei, dar şi rezultatele săpăturilor arheologice de aici, Marta fiind unul din arheologii care au făcut săpături în Cetate încă din anul 1991. De asemenea, cartea prezintă o istorie în imagini a Cetăţii, cu stampe, dar şi cu fotografii făcute în ultimii ani, de când monumentul a intrat într-un amplu proces de reabilitare.
Cenuşăreasa Oradiei
La evenimentul de lansare, la care au luat parte zeci de orădeni, autorul a precizat că doreşte ca volumul său să fie o contribuţie la relansarea Cetăţii. "Foarte mulţi ani, nepermis de mulţi, Cetatea Oradea a fost un fel de Cenuşăreasă a oraşului. În acest foarte important monument al oraşului au funcţionat instituţii care cu siguranţă nu aveau ce căuta acolo: puşcărie, brutărie... După această lungă şi înceată decadenţă, e foarte important că Cetatea revine în normal şi firesc, că a redevenit burcul târgului", a declarat Doru Marta, precizând totodată că e convins că lucrările de reabilitare ce se fac acum în Cetate vor face ca monumentul să fie iar un punct de referinţă al Oradiei.
Pentru volumul său Marta a primit felicitări de la istoricul Sorin Şipoş, totodată prorector al Universităţii din Oradea, care a făcut, de altfel, o prezentare a cărţii. Potrivit acestuia, pe lângă capitolele importante despre istoria Cetăţii, un capitol aparte e cel ce prezintă imaginea Cetăţii orădene prin relatările unor călători străini care au trecut prin Oradea.
Şi directorul MŢC, Aurel Chiriac, şi-a felicitat colegul, precizând totodată