Comisia Europeană (CE) ia notă că procedura de numire a şefilor Parchetului General şi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) s-a încheiat în conformitate cu legea română şi subliniază că este important ca această nouă conducere să construiască un puternic bilanţ de rigoare şi independenţă.
"Comisia ia notă că procedura a fost finalizată în conformitate cu legea română. Acum am avut opinia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care a fost un pas important, am avut numirile preşedintelui (Traian Băsescu - n.r.). Cred că CE a argumentat în mod consistent şi a subliniat importanţa acestor instituţii şi a conducerii lor pentru statul de drept şi pentru încrederea în sistemul de justiţie din România", a declarat astăzi Mark Gray, purtător de cuvânt al executivului european, citat de Agerpres.
"Ce este acum important este ca această nouă conducere să construiască un bilanţ solid de rigoare şi independenţă. Acesta este un lucru la care Comisia va fi atentă. Rapoartele din trecut ale Comisiei în cadrul Mecanismului de Cooperarea şi Verificare au subliniat că activitatea Parchetului General şi cea a DNA au reprezentat unele dintre cele mai importante progrese realizate de România în ultimii ani", a adăugat purtătorul de cuvânt al CE.
El a subliniat că "va fi important pentru noua conducere să stabilească modalitatea în care poate fi menţinut acest impuls, acum că persoanele numite îşi vor începe activitatea în noile posturi".
Procedura a fost "finalizată în conformitate cu legea română"
În trecut, Comisia Europeană, prin vocea purtătorului său de cuvânt, ceruse autorităţilor române să respecte procedura recomandată de executivul european pentru selecţia procurorului general şi al procurorului şef al DNA, Mark Gray subliniind că acest lucru va fi evidenţiat în următorul raport din cadrul MCV. În declaraţia oficială făcută asrtăzi, acesta a sp