Noua hartă a României începe să prindă contur. În timp ce specialiștii susțin că tradițiile trebuie păstrate doar atât cât se poate, ei susțin că procesul de regionalizare va fi o reușită dacă regulile „jocului vor fi bine concepute”. Regiune de Sud ar putea avea centrul la București, iar Brașovul se pare că a învins Sibiul. Sursa: NICU DÎRDÎIAC
Concluziile grupului de experți (CONREG) vor sta la baza procesului de regionalizare și descentralizare pe care ministerul condus de Dragnea vrea să-l realizeze în acest an.
„Nu poţi rămâne la o formă învechită, încremenită, numai de dragul tradiţiei, din respect pentru tot ce e vechi. Păstrezi (în reorganizarea administrativ-teritorială – n.n.) din tradiţie tot ce se poate păstra”. Acesta este unul dintre principiile fundamentale după care se ghidează specialiștii care redesenează, în această perioadă, noua hartă a Românie.Pe ce se bazează regionalizare pe care vrea să o facă ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea: grupările teritoriale de similitudine social-economică și culturală,cunoașterea fluxurilor majore care structurează configurațiile regionale șicerințele recunoscute la nivel european pentru o proiectare eficientă a regiunilor de rang 2 (NUTS 2) cu statut administrativ.
Există patru premise ale fundamentării social-economice a regionalizării din 2013: Natura și dinamica disparităților de dezvoltare,Grupările de județe similare și/sau complementare sub aspect socio-economic și cultural,Fluxurile de persoane (de tip migrație internă, de durată), indicative pentru configurațiile funcționale existente în teritoriu,Criterii de bună practică în evaluarea unei regionalizări optime pentru dezvoltare la nivel european.
„O metaforă utilă – regionalizarea ca joc de șah”
Configurația spațială a regiunilor este echivalentul tablei pe care sunt puse piesele de șah iar regulile de construcți