De la sublim la ridicol e un pas. Distanţă ceva mai mică este de la parodie la prostie, distanţă parcursă destul de des de unele posturi TV din Franţa. Glumele deplasate făcute pe seama noastră au devenit o constantă pentru câţiva realizatori din Hexagon, a căror imaginaţie, îngustă, nu se poate încadra decât în nişte şabloane grosolan concepute. Să îl prezinţi pe unul dintre membrii juriului Festivalului de la Cannes, Cristian Mungiu, drept cerşetor nu este decât un ciocan pe care îl îndrepţi cu dibăcie şi inconştienţă spre propriile auguste zone intime. O glumă proastă poate fi ignorată, însă o glumă proastă repetată în mod constant devine agasantă şi merită un răspuns, dar în niciun caz pe acelaşi palier şi la acelaşi nivel.
Reacţiile au fost din cele mai diverse, de la Consiliul Naţional al Audiovizualului, la Ambasadorul Franţei în ţara noastră sau Uniunea Cineaştilor din România. Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin, consideră că "asimilarea" lui Mungiu cu un cerşetor este "complet deplasată": "Se întâmplă să-l cunosc personal pe Cristian Mungiu, pe care-l apreciez enorm. Este un regizor foarte talentat, recunoscut în România, recunoscut în Franţa şi recunoscut de Festivalul de la Cannes. Consider că asimilarea lui cu un cerşetor este complet deplasată şi, dincolo de această luare de poziţie deplasată, cred că trebuie să fim conştienţi şi să lucrăm pentru o mai bună imagine a României în Franţa".
Uniunea Cineaştilor din România (UCIN) consideră, într-un comunicat, că parodierea regizorului Cristian Mungiu într-o emisiune franceză de satiră, care "denigrează imaginea acestuia", este "un gest nefiresc şi reprobabil": "Uniunea Cineaştilor din România consideră că apariţia regizorului Cristian Mungiu într-un clip publicitar difuzat la televiziunea franceză, care denigrează imaginea acestuia, este un gest nefiresc şi reprobabil. Prezenţa re