În timpul uceniciei, cursanţii vor avea contract de muncă ca orice angajat, iar firmele pot obţine finanţări pentru a-i plăti
Aproape 100.000 de elevi ies anual de pe băncile liceelor profesionale, doar cu o diplomă în buzunar, slab pregătiţi şi specializaţi în meserii fără căutare. Odată cu desfiinţarea şcolilor profesionale, activitatea practică a devenit o problemă, iar noua lege, care a fost adoptată recent şi de Camera Deputaţilor, ar putea rezolva această problemă şi odată cu ea criza muncitorilor calificaţi, mai ales din sectoarele productive.
Astfel, potrivit noilor reglementări, pentru a participa la un program de ucenicie la locul de muncă, o persoană trebuie să fi împlinit vârsta de 16 ani, să nu deţină o calificare pentru ocupaţia pentru care se organizează ucenicia la locul de muncă, să îndeplinească condiţiile cerute de lege pentru acces la formarea profesională prin ucenicie la locul de muncă şi să facă demersuri pentru găsirea unui loc de muncă, fie prin mijloace proprii, fie prin înregistrarea la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă.
Spre deosebire de vechea reglementare din Legea 279/2005, proiectul precizează că ucenicul beneficiază de aceleaşi drepturi pe care le are un angajat cu carte de muncă. Totodată, societatea care îl şcoleşte pe ucenic poate semna cu acesta un contract de fidelitate, prin care acesta să fie obligat ca, după finalizarea stagiului de pregătire, să rămână în respectiva firmă. În plus, pentru persoanele până în 25 de ani, perioada de ucenicie este asimilată cu cea de continuare a studiilor. Pentru tinerii sub 18 ani, programul de lucru este de 6 ore pe zi timp de 5 zile pe săptămână, în timp ce pentru ceilalţi durata de lucru este de 8 ore pe zi.
Noul act normativ a păstrat prevederea potrivit căreia ucenicii sunt plătiţi cu salariul minim brut pe economie. Perioada de ucenicie trebuie finanţ