În timp ce programele naționale de sănătate sunt subfinanțate, ministrul Eugen Nicolăescu este hotărât să bage banii într-un nou program de prevenție Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Sistemul de sănătate stă pe un butoi de pulbere. Banii alocaţi anul acesta sunt cu 20% mai puţini, scăzând datoria istorică la medicamente, iar programele naţionale au suferit ajustări serioase, în ciuda promisiunilor optimiste ale ministrului Sănătăţii.
Sunt mai puţini bani pentru Ambulanţă, pentru îngrijirea bebeluşilor prematuri, pentru bolnavii de TBC, dar şi pentru serviciile stomatologice. De asemenea, împrumutul de 800.000 de euro pentru oncologie reprezintă o picătură într-un ocean, iar numai pentru deschiderea listei de medicamente, veche de 5 ani, ne-ar mai trebui 50 de milioane de euro.
În tot acest timp, Eugen Nicolăescu susţine că vrea să reia programul de evaluare a sănătăţii populaţiei. „Ministerul Sănătăţii are ca principală preocupare prevenţia, care va fi cuprinsă în buget începând cu 2014”, a declarat, sâmbătă, ministrul.
Nu a spus clar sub ce formă, însă asociaţiile de pacienţi susţin că i-au propus programe de prevenţie eficiente şi ieftine, pe un eşantion mult mai mic.
Centralizarea achiziţiilor bulversează medicii
EVZ trece în revistă eşecurile programelor de sănătate, de la începutul anului până acum. Serviciile de Ambulanţă din toată ţara s-au trezit cu bugete cu un sfert mai mici decât anul trecut. Decizia vine după ce Ministerul şi-a trecut Ambulanţa în subordine şi şi-a asumat finanţarea acesteia. După ce scandalul „a răbufnit” în presă, ministrul a promis că va reîntregi bugetul Ambulanţei în două tranşe. Într-o primă fază, ar urma să fie suplimentat cu 15%, urmând ca restul de 10% să intre în conturi la 1 iulie.
Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, susţine că în spatele acestei decizii s-ar afla anu