Interceptări telefonice, sute de mii de buletine de vot confiscate şi solicitarea, inclusiv din partea învingătorului, a casării alegerilor parlamentare din 12 mai. Aşa arată, pe scurt, scena politică bulgară a ultimelor zile.
Incertitudinea este cuvântul care se regăseşte pe buzele politicienilor şi analiştilor politici bulgari. Paradoxal, structura noii Adunări Naţionale de la Sofia nu reflectă cu nimic voinţa sutelor de mii de bulgari care au ieşit în stradă, în februarie, pentru a cere inclusiv primenirea clasei politice. În condiţiile unei rate scăzute de participare la vot, doar patru formaţiuni politice au reuşit să intre în noul parlament, în timp ce alte 41 de partide şi coaliţii nu au reuşit să treacă peste pragul electoral de 4%. Aproape 25% dintre alegătorii bulgari au votat pentru una dintre formaţiunile care nu au intrat în parlament, astfel încât, pentru prima dată după 2001, niciun nou partid nu reuşeşte să fie reprezentat în Adunarea Naţională.
În premieră, dreapta tradiţională, fărâmiţată, nu va mai fi reprezentată în noul Legislativ de la Sofia. Tot pentru prima dată în istoria postcomunistă a Bulgariei, partidul aflat la guvernare reuşeşte să câştige alegerile parlamentare şi, în acelaşi timp, să rămână izolat pe scena politică. GERB (Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei) a obţinut 97 de mandate, din totalul celor 121 necesare pentru a forma noul guvern. Socialiştii bulgari au obţinut 84 de mandate, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (a etnicilor turci) a dobândit 36 de mandate, în timp ce naţionaliştilor de la Ataka le revin 23 de mandate. Astfel, în noua coaliţie de guvernământ ar trebui să intre trei dintre cele patru formaţiuni politice reprezentate în Adunarea Naţională de la Sofia, Ataka fiind obligatoriu una dintre acestea. Un lucru improbabil, date fiind proastele relaţii existent