Din oferta culturală a Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE) 2013, care va avea loc între 14 şi 23 iunie, face parte şi musicalul “Scripcarul pe acoperiş“, cel mai bun produs de acest gen al momentului. Spectacolul, un corolar de farmec, nostalgie, umor şi dramă, transpune povestea comunităţilor evreieşti în pericol de disoluţie în Rusia sfârşitului de secol XIX.
Pe 21 iunie, la orele 20.00, organizatorii FIE vă invită în Piaţa Palatului Culturii, pentru a urmări cel mai de succes musical realizat în România, ce va fi jucat în premieră în aer liber, la Iaşi.
“Scripcarul pe acoperiş“, spectacol – cap de afiş al Teatrului “Regina Maria” din Oradea, nu putea să nu ajungă şi în capitala Moldovei, un loc de care se leagă două momente fundamentale în istoria teatrului românesc: primul spectacol în limba română din ţară (1816) şi primul teatru evreiesc din lume (1876).
“Scripcarul pe acoperiş este un spectacol care, pe muzică, aşadar într-o formulă foarte plăcută, foarte antrenantă, spune o poveste dintr-un sat rusesc. O spune pe muzică klezmer, o spune prin intermediul unor actori de teatru extraordinari, care cântă şi dansează live. Este un spectacol care a adus teatrului orădean foarte multe distincţii, premii, nominalizări, un spectacol pe care merită să-l vedeţi, chiar dacă este mai aproape de clasic decât de modern”, a apreciat criticul de teatru Oltiţa Cîntec, într-o avancronică a producţiilor teatrale prezente în cadrul FIE.
60 de oameni cântă şi dansează timp de trei ore
Musicalul, o adaptare după povestirea lui Shalom Alecheim – “Fiicele lui Tevye” – , în regia artistică a lui Korcsmáros György, va aduce pe scena în aer liber din Piaţa Palatului Culturii 60 de oameni care, timp de trei ore, vor cânta şi dansa pe ritmurile orchestrei lărgite „Hakeshet Klezmer Band”. Apreciat de