Dependenţa de alcool este un fenomen social, spun specialiştii. De fapt, atât medicii, cât şi foştii consumatori susţin că renunţarea la alcool nu este doar o chestiune de voinţă, fiind vorba despre o boală care trebuie tratată ca atare.
Cu toate acestea, sistemul naţional de servicii de sănătate pentru problemele legate de abuzul de alcool este deficitar.
„Spre exemplu, la noi în ţară există doar două centre de tratament gratuit pentru persoanele dependente, unul în Bucureşti şi altul în Târgovişte. În doi ani, de când s-au deschis, peste 900 de persoane le-au trecut pragul şi au beneficiat de asistenţă medicală de specialitate”, a declarat medicul Eugen Hriscu, directorul Alianţei pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi a Toxicomaniilor (ALIAT).
Beneficiar: „Alcoolul te domină, te subjugă!”
O beneficiară a centrului a explicat că soţul ei are probleme cu alcoolul de mai bine de 15 ani. „De câte ori se întâmpla să fie vreun chef, obişnuia să bea foarte mult. Au fost şi experienţe greu de suportat, dar le-am depăşit. Chiar dacă familia ne-a fost alături în această luptă cu dependenţa de alcool, prietenii au dispărut cu toţii”, a precizat beneficiara, care a adăugat că, de curând, soţul său a demisionat.
Are 44 de ani şi, în ultimii doi ani, avea o privire schimbată în momentul în care consuma o cantitate mare de alcool. „ Ajunsese la o anumită demenţă. Era în stare să bea chiar şi un litru de vodkă într-o seară”, a mărturisit femeia. „Pot spune că am trăit cu doi soţi, pentru că sunt doi oameni diferiţi într-unul singur. Fetiţei noastre i-a fost dificil să înţeleagă de ce când era băut, tatăl său o certa sau o lovea. Am vrut să îl părăsesc, dar nu pot. E un om bolnav”, a mai spus ea.
Soţul său încă are probleme cu băutura. „Alcoolul te domină, te subjugă, iar el târziu a acceptat că are o problemă. Nici