Tânărul de clasa a XII-a din Vâlcea, care a câștigat locul întâi și 75.000 de dolari la concursul Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) pentru crearea unui model viabil de maşină low-cost fără şofer, spune că dascălii români au încercat să-i pună bețe în roate, dar cu toate astea își dorește să-și finalizeze studiile în țară.
“În clasele a III-a şi a IV-a citisem într-o revistă cum se fac filmele 3D, era în vogă 'Stăpânul Inelelor', iar din revista respectivă învăţasem că pot să-mi fac propriul meu 'Stăpân al Inelelor'. Aveam tehnologia, aveam absolut tot ce-mi trebuia mie, numai că am încercat să fac şi eu filmul, dar nu s-a putut”, povestește băiatul, într-un interviu acordat Agerpres, primele încercări de a crea ceva spectaculor.
Încă din copilărie, viața lui Ionuț s-a învârtit în jutur calculatoarelor, iar pasiunea s-a transformat treptat în obsesie și, în cele din urmă, în artă.
„Primul meu concurs internaţional a fost în clasa a IX-a. Am fost calificat la Salonul de creaţie şi inventică de la Bucureşti, organizat de UNESCO şi Forumul IT şi după aceea am fost calificat şi am participat în America. Au fost 13 premii acordate de către asociaţia respectivă, unul dinte ele a fost al meu. A fost singurul pentru liceeni sau studenţi şi toate celelalte numai pentru profesori universitari, masteranzi,”, explică Ionuț.
Însă performanțele sale au atras invidia unora dintre dascăli, care îl bănuiau că și-a falsificat diplomele. „Erau câţiva domni profesori, foarte puţini la număr, care aveau o invidie foarte mare pentru că începusem să am foarte multe rezultate internaţionale, fusesem de câteva ori în America, în Mexic, în Turcia şi pe la Google prin Elveţia. De exemplu, într-a VII-a, a VIII-a au vrut să mi se interzică accesul în laboratorul de informatică. Spuneau că aş fi hacker”, rememorează geniul.
Acum, în prag de Ba