Proiectul de lege privind grațierea unor pedepse nu exclude infracțiunile de corupție.
Camera Deputaților va lua în discuție proiectul de lege privind grațierea unor pedepse, respins azi de Senat și inițiat de deputații Mădălin Voicu (PSD) și Nicolae Păun (minorități).
O trecere în revistă a faptelor excluse de la grațiere prin proiectul de lege arată că inițiatorii au închis ochii și deschid ușile pușcăriilor pentru corupți.
Ca urmare, în categoria infracțiunilor care beneficiază de grațiere intră și traficul de influență, abuzul în serviciu, abuzul de funcție, falsul și uzul de fals, darea si luare de mită, etc.
De remarcat că proiectul de lege a fost inițiat și depus în Parlament în toamna anului trecut, la câteva luni după ce fostul premier și lider al PSD Adrian Năstase fusese condamnat la doi ani de închisoare cu executare și încarcerat în dosarul Trofeul Calității. "Este o idioțenie dacă se crede că a fost făcut acest proiect pentru Adrian Nastase", declara Mădălin Voicu la acea vreme, răspunzând unor întrebări ale presei. Inițiatorii arătau în expunerea de motive că propun o astfel de măsură din cauza supraaglomerării penitenciarelor și pentru realizarea de economii la buget.
Pe de altă parte, proiectul de lege venea în contextul în care, pentru a adera la Schengen, României i se cerea cu insistență combatarea corupției. Nu același lucru se întâmpla în 2002 când premier era Adrian Năstase, iar România bătea la porțile UE. Atunci, Parlamentul a adoptat o lege inițiată de deputatul PSD Acsinte Gaspar, respectiv Legea 543 privind grațierea unor pedepse și înlăturarea unor măsuri și sancțiuni. Acest act normativ prevedea nu mai puțin de 50 de excepții de la amnistiere, la loc de cinste aflându-se abuzul în serviciu în formă calificată, luarea și darea de mită, primirea de foloase necuvenite, traficul de influenţă. Acestora li se adăugau a