Reporterul EVZ a fost în Germania ca să vadă cum se face berea Radler. Rețeta a fost scrisă într-o berărie bavareză, de un patron disperat
1 /.
Îmbrăcată în halat alb, Katalin Zakaris merge printre cazanele în care se prepară bere ca un rege printre supuşi. Şeful echipei de producţie al fabricii de bere de la Miercurea Ciuc, deţinută de Heineken, stă cu ochii pe bere de când se amestecă hameiul, malţul, apa şi drojdia şi până ajunge în pahar, cu guler de spumă dantelată. Astăzi se pune şi lămâie în bere. „Se împlineşte un an de când se face berea biciliştilor în România, Radler. 37% e bere, 63% e limonadă”, spune Katalin.
Opt paşi
Concentratul de lămâie stă la rece şi aşteaptă bere. Până să se combine sunt şapte paşi, berea trece prin zeci de instalaţii, serpentine şi tancuri uriaşe care arată ca nişte trompete de inox. „Mai întâi se macină malţul de orz şi se amestecă cu apă caldă”, începe să spună reţeta de bere Katalin, ca şi cum ar fi Jamie Oliver prezentând vreun fel de mâncare ce se face în 15 minute. Dacă iei fiecare cazan în parte, robinet cu robinet şi miile de serpentine, reţeta e ceva mai complicată.
O parte din ingrediente se fierb în recipiente uriaşe şi după ce sunt amestecate se lasă la fermentat în jur de nouă zile. „Apoi se filtrează, se pune limonada şi ajunge la secţia de îmbuteliere”, explică Katalin Zakaris, într-o sală plină de serpentine pentru răcire.
Lămâile lui Kulger
La 1.400 de kilometri distanţă, la berăria Forsthaus Kasten, în Munchen, inima Bavariei, Johanna Barsy, şefa localului vine spre masă cu vreo opt beri Radler în braţe. „La Oktober Fest, cele mai apreciate femei sunt cele cu braţe vânjoase, care pot aduce cât mai multe halbe la masă”, spune zâmbind Johanna. Tot ea ştie cum a apărut dragostea dintre biciclişti şi berea cu limonadă.
În 1922, într-o zi toridă de vară, berarul Franz Xave