Palatul papilelor noastre cel de toate zilele, se știe, e anarhic. Anarhică a devenit și bucătăria, de când cu noua ordine mondială a lui Global, Local, Glocal și toată anarhia planetară a începutului de mileniu Sursa: SHUTTERSTOCK
Cel mai bun exemplu de Occident plus Orient egal prânzul ideal pentru omul pe fugă, tot al noului mileniu? Paste italiene, simple şi la îndemâna oricui, îmbinate cu gustul picant dulce acrişor al Orientului cel foarte îndepărtat. Sinteza gustului tailandez, vietnamez, chinezesc, japonez, corean – şi mai putem continua – pe limba europeanului de rând, obişnuit cu jumătăţile de măsură când vine vorba de picanterii extreme. În sens larg sau în sens restrâns, cum preferaţi.
Un fel unic, întruchipând la perfecţiune prânzul ideal, complex şi echilibrat nutriţional, totodată uşor, plăcut şi bogat în arome exotice. Avem în el carbohidraţi, proteine, săruri minerale, vitamine, grăsimi vegetale, condimente uşor digerabile, şi, foarte important, e un prânz care alungă foamea pentru tot restul zilei.
Ingredientele sunt simple, uşor reperabile şi cu costuri în limitele normalităţii. Timpul de preparare e unul record: acela în care fierb pastele, circa 10 minute, şi în care, în paralel, se pregăteşte sosul care le acompaniază. Plăcerea gătitului şi apoi a mâncatului în companie sunt ingrediente obligatorii dar necuantificabile, pune fiecare cât poate.
Ingrediente pentru 2 porţii:
✔ 150-160 g spaghetti nr. 5 (200 pentru gurmanzi)
✔ 100 g carne de pui de orice fel, tăiată bucăţele cât mai mici
✔ 100 g ciuperci Champignion
✔ 50 g germeni de soia
✔ 5 linguri ulei de floarea soarelui
✔ 1 ceapă medie
✔ 1 căţel de usturoi
✔ 1 bucăţică ginger de mărimea căţelului de usturoi
✔ 1 ardei iute mic (cantitatea exactă se stabileşte în funcţie de intensitatea lui)
✔ 2 linguriţe sare (1 pentru fie