Tinerii de 18 ani din ziua de astăzi au aceeași maturitate sexuală pe care o aveau bărbații de 22 de ani din anul 1800, iar timbrul vocii, care ar trebui să înceapă să se modifice abia pe la vârsta majoratului, se transformă acum înainte de a avea buletin.
Cercetătorul Joshua Goldstein explică spune că totul se datorează stilului modern de viață, care face ca nutrienții de calitate să fie mai ușor de procurat decât în secolele XVII-XVIII.
Acesta și colegii săi au analizat datele a sute de bărbați care au trăit în Suedia, Danemarca, Anglia și Italia și au tras concluzia că producția de testosteron (hormonul sexual masculin) a început să crescă simțitor în fiecare decadă, din 1700 încoace. Așa au aflat, de exemplu, că în 1700, un băiețel din Leipzig, Germania, începe să observe cum i se îngroașă vocea odată cu împlinirea vârstei de 18 ani, în timp ce copiii din societatea noastră experimentează aceste schimbări încă de la 13 ani.
În 2011, Goldstein a publicat într-un jurnal științific celebru teoria conform căreia îmbunătățirea alimentației și dispariția multor boli care creșteau nivelul de stres, întârziind dezvoltarea organelor sexuale bărbătești sunt principalul motiv al sexualizării precoce a bărbaților.