Dezvoltarea axei economice Braşov - Sfântu Gheorghe este necesară în contextul dezvoltării regionale
Zona de influenţă a municipiului Braşov (constituită în zona metropolitană, dar extinsă la nivelul Ţării Bârsei) a fost declarată prin hotărâre de Guvern ca pol naţional de creştere încă din 2008. Această decizie a fost luată în contextul noilor concepte de dezvoltare regională.
Braşovul a fost definit ca pol naţional de creştere pe baza unor criterii tehnice, care au ţinut cont de dezvoltarea economică, demografică, infrastructură transport, infrastructură urbană, dezvoltare socială, învăţământ şi sănătate, fiind şi zona cea mai urbanizată din România, nu numai în zona Centru, după Bucureşti şi Ilfov, conform unui studiu al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Pentru perioada imediat următoare, se urmăreşte dezvoltarea axei-economice Braşov – Sfântu Gheorghe, care să fie un parteneriat corect pentru cele două zone, care să genereze o dezvoltare economică şi o viaţă economică mai bună pentru toată lumea. „Chiar dacă există o mică întârziere, este bine că autorităţile locale şi judeţene lucrează la programul de dezvoltare 2014 -2020, pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile. Trebuie spus că, în momentul de faţă, în momentul de faţă, Programul Operaţional Regional (POR) funcţionează cel mai bine, gradul de absorbţie fiind de aproximativ 40%. Ne dorim ca în intervalul 2014 -2020 să folosim la maximum fondurile alocate României şi să avem proiecte cu impact economic şi social cât mai mare”, a declarat pentru ziarul „Astra” Mihail Veştea.
Proiecte de impact pentru Braşov
Potrivit lui Mihail Veştea, suntem obligaţi ca, în perioada următoare, să venim cu proiecte cu impact cât mai mare, cum este terminalul intermodal de transport, pentru a exploata poziţia Braşovului pe Coridorul IV european de