Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au destructurat un grup infracţional specializat în evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională, calculat până în acestă fază a cercetărilor, este de peste 9.800.000 de euro.
Ieri dimineaţă, procurorii DIICOT au efectuat 167 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti (1) şi a judeţelor Iaşi (24), Suceava (74), Botoşani (14), Bacău (1), Dâmboviţa (11), Neamţ (4), Timiş (3), Vrancea (1), Braşov (27), Mureş (1), Galaţi (2), Vâlcea (1), Ilfov (1) şi Olt (2). Cercetările procurorilor vizează 118 învinuiţi persoane fizice şi 39 de învinuiţi persoane juridice. Potrivit anchetatorilor, membrii grupării intrau în contact cu administratorii unor firme care se aratau interesaţi în a-şi diminua baza impozabilă, iar prin intermediul societăţilor comerciale pe care le deţineau sau le controlau membrii grupului, se efectuau vânzări fictive de bunuri către companiile „recrutate“, fiind emise facturi fictive pentru marfa inexistentă în realitate, facturi pe care societăţile beneficiare le introduceau în contabilitate.
„Pentru a da o aparenţă de legitimitate şi legalitate tranzacţiilor comerciale efectuate, membrii grupării le ofereau administratorilor societăţilor comerciale «recrutate» sume de bani, reprezentând contravaloarea mărfii «livrate», pentru ca aceştia să facă viramentele bancare către societăţile emitente ale facturilor fiscale fictive. Ulterior, membrii grupării retrăgeau sumele de bani respective, beneficiind din partea societăţilor comerciale evazioniste de un comision, reprezentat de o cotă parte din suma cu care a fost prejudiciat bugetul de stat“, au afirmat procurorii.
Peste 100 de persoane audiate
După o perioadă, în care firmele controlate de membrii grupului nu achitau la bugetul