Inspectorii ANI au procesat anul trecut aproape 1, 2 milioane de declaraţii de avere şi interese, se arată în raportul de audit extern independent al activităţii Agenţiei pe 2012, care remarcă abordarea modernă a managementului ANI şi creşterea numărului de dosare câştigate în instanţă.
Raportul de audit extern independent al activităţii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) pe 2012, realizat de compania Deloitte Audit, remarcă faptul că Agenţia este percepută ca un model de bună practică la nivel internaţional, atât pentru statele în curs de dezvoltare, cât şi pentru democraţiile consolidate.
De asemenea, raportul a constatat abordarea modernă a managementului ANI, implementarea a 90% din obiectivele Strategiei de prevenire si combatere a averilor nejustificate, conflictelor de interese şi incompatibilităţilor, precum şi creşterea numărului de dosare câştigate în instanţă. Misiunea de audit, desfăşurată timp de zece săptămâni, a fost făcută în conformitate cu Standardele Internaţionale privind Serviciile Conexe. Raportul de audit a fost aprobat în unanimitate, fără recomandări, de către membrii Consiliului Naţional de Integritate, în şedinţa publică din 24 mai. Activitatea personalului inspecţiei de integritate în 2012 a avut două perioade, respectiv septembrie 2011- februarie 2012 şi iunie 2012 - decembrie 2012, se arată în raport. În prima perioadă, au fost făcute verificări preliminare la nivelul administraţiei publice locale, fiind analizate 89 de entităţi, pentru care au fost identificaţi consilierii locali şi judeţeni şi rudele acestora până la gradul patru. Astfel, s-a urmărit identificarea potenţialele situaţii de conflicte de interese şi de incompatibilitate.
La finalizarea verificărilor, se arată în documentul citat, au fost demarate procedurile de evaluare în cazul a 190 de consilieri locali şi judeţeni, pentru verificarea respectări