Marii operatori privaţi de ambulanţă obţin contracte mult mai grase decât micii furnizori, deşi, pentru a onora numărul limitat de cazuri pe care Casa de asigurări le decontează, nici nu au nevoie de un parc auto impresionant. Cei de la Casa de asigurări susţin însă că banii marilor furnizori se întorc la stat prin contribuţii sociale
Scandalul contractelor cu ambulanţele private este departe de a se fi încheiat. Un patron de ambulanţă din Bucureşti susţine că algoritmul de calcul e incorect şi îi favorizează pe marii jucători. După ce EVZ a relatat situaţia, preşedintele CASMB a trimis un drept la replică, reproşând că informaţiile nu au fost verificate din trei surse.
După mai multe memorii, directorul centrului Doris, Cristian Magherescu, a primit un contract de 95.000 de lei până la sfârşitul anului (13.000 de lei pe lună). În comparaţie, în 2012, furnizorul de pe primul loc a obţinut peste 2 milioane de lei. Magherescu susţine că împărţirea s-a făcut fără o negociere serioasă și a refuzat în primă fază să semneze contractul.
CASMB, apărătorul taxelor la stat
Preşedintele Casei de asigurări Bucureşti, Gheorghe Iana, ne-a explicat că fondurile pentru ambulanţă sunt mult mai mici decât anul trecut, iar valoarea contractului pentru fiecare furnizor a fost calculată în funcţie de numărul de ambulanţe şi de medici. Întrebat de ce banii nu se pot împărţi egal celor şase furnizori, în condiţiile în care fondurile sunt oricum insuficiente şi se decontează un număr limitat de cazuri, şeful Casei a invocat motive ce țin mai degrabă de latura „socială”.
„Nu e corect să dăm la fel şi unui furnizor cu 3 maşini, şi altuia cu 20. Furnizorul mare plăteşte contribuţii. Ce să facă, să-şi dea oamenii afară?”. În logica economiei de piaţă, un patron nu ar trebui să se bazeze pe banii de la stat ca să facă profit, iar în contractul- cadru nu apar astfel de