Este de doua-trei ori mai scump decat un site cu design traditional dar beneficiile nu trebuie ignorate – nu este necesara nicio terta aplicatie pentru o functionare corecta si completa, nu trebuie facute interfatari si costurile ulterioare de dezvoltare sunt mult mai mici. Ce este design-ul responsive si de ce ar putea fi acesta viitorul site-urilor?
Odata cu evolutia Internetului si cu aparitia de noi device-uri cu ecrane din ce in ce mai variate si cu interfete “touch”, site-urile invechite au devenit din ce in ce mai greu de navigat si mai prietenoase. Astfel, s-a dezvoltat necesitatea ca un site sa se poata “adapta” la un numar din ce in ce mai mare de rezolutii si modalitati de interfatare cu utilizatorul.
Site-ul responsive este cel care isi adapteaza design-ul in functie de rezolutia monitorului/ecranului pe care este afisat, experienta utilizatorului fiind in acestfel optima. Practic munca designer-ului si a front-end developer-ului a devenit mai complexa, in sensul ca trebuie sa gandeasca mai multe modalitati de afisare a continutului, subliniaza oficiali ai WebVenture, companie ce realizeaza astfel de site-uri pentru peste 20 de clienti din Romania si din afara tarii.
Noile tendinte in responsive design merg inspre regandirea totala a arhitecturii unui website, solutii hibrid de optimizari browser-side si server-side. Spre exemplu, in momentul in care accesam un site de pe un device mobil, serverul va detecta rezolutia, va afisa layout-ul corespunzator respectivei rezolutii si va popula layout-ul cu continut pre-adaptat la rezolutiile respective. Astfel, navigarea va fi optimizata, timpul de incarcare redus iar experienta utilizatorului superioara.
In acest moment, combinatia intre HTML 5 si CSS 3 ofera front-end developer-ului posibilitatea sa dezvolte site-uri responsive. Primul pas catre site-urile responsive s-a facutoda