Guvernul a limitat salariile directorilor din companii de stat la un nivel reprezentând de şase ori salariul mediu brut în ramura respectivă, printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată în şedinţa de miercuri.
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a afirmat că procesul de managament privat nu este afectat, deoarece pe lângă remuneraţia fixă, care nu poate depăşi de şase ori salariul mediu brut pe ramură, va exista şi o remuneraţie variabilă, în funcţie de atingerea unor indicatori de performanţă.
"Aceasta este remuneraţia fixă, separat avem o remuneraţie variabilă care poate fi stabilită în funcţie de recomndările consultanţilor şi care va depinde de atingerea unor indicatori de performanţă. Deci, procesul de managament privat nu este afectat, pentru că pe lângă remuneraţia fixă, care nu poate depăşi de şase ori salariul mediu brut pe ramură, va exista şi o remuneraţie variabilă, dar numai în funcţie de atingerea unor indicatori de performanţă. Companiile de stat au fost exceptate de la legea salarizării unitare şi în continuare creau situaţii anormale, discrepanţe foarte mari salariale, venituri salariale foarte mari ale unor conducători de companii de stat, eventual chiar cu pierderi", a spus Voinea.
Într-un comunicat transmis ulterior de Guvern se arată că, la regiile autonome şi la societăţile comerciale, componenta fixă lunară a remuneraţiei membrilor neexecutivi ai CA nu poate depăşi media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar din ramura în care îşi desfăşoară activitatea regia sau societatea respectivă, medie comunicată de INS. Prin similitudine cu societăţile comerciale, se acordă şi la regiile autonome o componentă variabilă a remuneraţiei, componentă al cărei nivel este stabilit pe baza recomandărilor formulate de experţii în recrutarea resurselor umane ale căror servicii au fost contractate pentru derularea proce