Pentru elevii de clasa a XII-a de la liceele tehnologice, unde media de intrare coboară în unele cazuri până la nota 3, Bacalaureatul de anul acesta va fi ceva mai la matematică, fizică și chimie. Cu toate acestea, în privința dimplomei de Bac, vor fi pe picior de egalitate cu restul colegilor, un lucru care, spune Daniel Funeriu, fostul ministru al Educației, le va permite elevilor slabi să-i surclaseze pe colegii lor mai buni la admiterea la facultate.
Modificarea s-a făcut fără mare tam-tam, astfel că nici măcar dascălii nu și-au anunțat elevii.
Deși modelele de subiecte pentru Bacalaureat publicate pe site-ul ministerului Educației, în octombrie 2012, conțineau două tipuri de cerințe la matematică, fizică și chimie, unele pentru filiera tehnologică, altele pentru cea teoretică, a lipsit un anunț public, care să tranșeze problema.
Explicațiile au venit abia odată cu sesiunea specială de bacalaureat, când elevii s-au trezit că primesc subiecte diferite la probele scrise. Iar cea care a regizat întreaga poveste este Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educației, care, în luna august a anului trecut, imediat după dezastrul înregistrat la Bacalaureat, a luat măsuri pentru a crește procentul de promovabilitate.
Andronescu a aprobat, printr-un ordin de ministru, diferențierea subiectelor de examen, evitând însă să vorbească public despre acestă decizie. Lucrurile n-ar fi atât de grave însă, dacă elevii ar primi și diplome diferite, care să ateste că au dat un examen mai ușor și, prin urmare, ar trebui să aibă un acces mai restrâns la studii superioare.
Daniel Funeriu, fostul ministru al Educației, crede că scopul acestor modificări este creșterea cu orice preț a ratei de promovabilitate la Bacalaureat, care a scăduz dramatic, începând cu 2011, odată cu introducerea camerelor de supraveghere video.
“Guvernul Ponta a fraudat bacalaureat