Chiar şi în acest moment, mii de turci continuă să protesteze faţă de guvern şi de acţiunile sale profund nedemocratice. Televiziunile locale transmit imagini cu atacurile brutale ale poliţiei împotriva demonstranţilor paşnici care au ajuns să-şi verse năduful în Piaţa Taksim din Istanbul.
În Ankara, protestatarii s-au unit braţ la braţ formând lanţuri umane pentru a bloca atacurile forţelor de ordine. Iar oamenii obişnuiţi par să fie de partea demonstranţilor, din moment ce îi încurajează de fiecare dată când trec pe lângă ei, claxonând în maşini sau imitând în aer semne ale victoriei, relatează Foreign Policy (FP). Astfel de manifestaţiile au avut loc şi la Istanbul, dar şi în alte peste 60 de localităţi din Turcia.
Dar situaţia economică şi cea socială a Turciei contemporane nu trădau evenimentele violente din aceste zile.
Numai anul trecut, Istanbulul a atras mai mulţi turişti decât Amsterdam şi decât Roma, clasându-se imediat în spatele Londrei şi a Parisului în ceea ce priveşte numărul de turişti.
Pe frontul economic, rata inflaţiei a fost redusă de la 100%, valoarea înregistrată cu numai câţiva ani în urmă, la doar 10%. Datoria publică a scăzut şi ea la niveluri gestionabile, iar, în această lună, Ankara a rambursat ultima parte din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional (FMI). Mai mult, ratele dobânzilor au atins un record minim. Totodată 98% din exporturile turceşti sunt produse de fabrică ceea ce a făcut ca Turcia să devină unul dintre producătorii de top ai industriei de automobile şi de obiecte de uz casnic.
„Omul bolnav al Europei” s-a însănătoşit
În ceea ce priveşte partea politică, Turcia a depăşit o perioadă de 30 de ani fără vreo lovitură de stat militară, alegeri libere fiind ţinute încă din anul 1950. Armata pare să se fi întors la atribuţiile sale, liderii săi dând puţine semne să repete faptele din trec