Liderul PNL, Crin Antonescu, intra incet intr-o fundatura. Alegerea sa ca preşedinte in 2014 pare un obiectiv tot mai greu de atins.Antonescu pierde altitudine in sondaje, modificarea Constitutiei are toate şansele sa nu se realizeze prea curand. PSD şi Victor Ponta nu au motive sa traga la un proiect de care profita politic liberalii, deci adversarii lor, chiar daca in prezent sunt parteneri de conjunctura. De ce l-ar cadorisi pe seful liberalilor cu o realizare atat de importanta cum este modernizarea legii fundamentale? Nu mai bine l-ar sabota discret pentru a-si sustine propriul candidat in 2014? Fiind preşedintele Comisiei pentru revizuirea Constitutiei, Antonescu ar intra in campanie cu un eşec rasunator in CV si fara prea multe realizari la activ.
Sa zicem ca Antonescu trage tare, munceste cu spor si vine in toamna cu o noua Constitutie. Chiar si asa, mai are un hop dificil de sarit. Daca referendumul pentru modificarea Constitutiei se va desfaşura dupa regulile vechi, şansele sa treaca sunt minuscule. Constitutia nu pasioneaza catuşi de putin marele public, ci grupuri restranse, politicieni, elite. Imposibil de scos la vot 50%+1 din totalul cetatenilor cu drept de vot pentru a valida referendumul.
Din acest motiv, liberalii insista pentru reducerea pragului de participare la 30%. Asta nu se rezolva insa peste noapte. Greu de crezut insa ca modificarea va trece de Curtea Constitutionala. Cel mai probabil va pica, pe un motiv intemeiat chiar pe recomandarile Comisiei de la Venetia: nu ai voie sa schimbi regulile jocului cu cateva luni inainte de referendum.
Liderul PNL a inteles toate astea si a intrat putin in panica. A dat cateva semne de neliniste la inceputul acestei saptamani. Crin Antonescu a anuntat, luni, 3 iunie, intr-o conferinta de presa alaturi de Victor Ponta, ca in protocolul USL se va preciza ca modificarea Cons