Banii pe care care românii îi câştigă lunar se duc rapid pe alimente, plata utilităţilor şi a impozitelor. Aşa se face că mai puţin de 10% din venituri rămân în buzunare.
În medie, într-o gospodărie, au intrat lunar câte 2.475 lei în 2012, ceea ce înseamnă că veniturile medii pe fiecare membru al familie au fost de 861,2 lei, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Veniturile băneşti au fost, în medie, de 2.040,6 lei lunar pe gospodărie, adică 710 lei pe persoană. Veniturile în natură s-au ridicat la 434,5 lei lunar pe gospodărie, ceea ce înseamnă 151,2 lei pe persoană.
Cheltuielile au fost aproape la fel de mari ca şi veniturile. Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în medie, de 2.244,5 lei lunar pe gospodărie, adică 780,9 lei pe persoană. Cheltuielile au reprezentat 90,7% din veniturile totale ale românilor în 2012.
Încălzirea epuizează bugetul familiei
Din banii câştigaţi, cea mai mare parte, aproape 42%, a fost cheltuită pe alimente şi băuturile nealcoolice. O cincime din venituri s-a dus pe plata utilităţilor (apă, energie electrică şi termică, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea şi întreţinerea locuinţei). Creşterea preţurilor la energia termică şi electrică au crescut ponderea cheltuielilor necesare funcţionării şi încălzirii locuinţei la 16,7%.
Românii au alocat sume foarte mici pentru a lua masa la restaurant sau pentru a se caza în hoteluri. Şi mai puţini bani, sub 1% din totalul cheltuielilor, au fost alocaţi pentru educaţie.