USL a agreat ca noua Constitutie sa clarifice raporturile dintre presedinte, pe de o parte, si Guvern si Parlament, pe de alta parte, in sensul in care seful statului sa nu mai poata refuza un ministru propus de premier, la remaniere, a precizat, luni, liderul PNL Crin Antonescu.
Urmareste LIVE TEXT dezbaterile din ziua a cincea asupra modificarii ConstitutieiTotodata, potrivit lui Antonescu, USL a agreat ca noua Constitutie sa prevada clar ca, atunci cand desemneaza un candidat de premier, presedintele trebuie sa constate care este vointa electoratului, respectiv care este majoritatea parlamentara.
"Avem o clarificare a raporturilor intre presedinte, pe de o parte, si Guvern si Parlament pe de alta parte: presedintele, atunci cand desemneaza un candidat de prim-ministru sau cand se opereaza o remaniere, trebuie sa constate care este vointa electoratului, care este majoritatea in Parlament, care este, in cazul remanierii, optiunea premierului in primul rand - si vom vedea, cu consultarea comisiilor parlamentare, in legatura cu o persoana din echipa guvernamentala - pentru care isi asuma raspunderea. Nu presedintele isi asuma raspunderea, premierul si Parlamentul asuma si atunci decizia trebuie sa fie a lor", a spus Antonescu.
El a aratat ca noua Constitutie va prevedea in mod clar faptul ca presedintele nu mai poate refuza un ministru propus de premier la remaniere.
"Asta am sustinut cu ocazia diverselor remanieri, de la doamna Norica Nicolai incoace. Asta am sustinut ca trebuia sa se intample si cu Constitutia in vigoare. Si daca asta am sustinut, evident ca asta vom pune in Constitutie. De ce? Pentru ca nu presedintele poarta responsabilitatea alegerii ministrului respectiv. El il numeste, la propunerea primului-ministru, prin decret prezidential, dar decizia de oportunitate, de continut, este una pe care si-o asuma primul-mini