Scumpirea gazelor şi a energiei electrice, devalorizarea leului, seceta urmată de grindină şi inundaţiile vor goli buzunarele românilor. Sursa: Razvan Valcaneantu
1 /.
Luate individual, scumpirile cu câteva procente ale mărfurilor alimentare și nealimentare nu par mari. Dar, cumulate, vor atârna greu în bugetul unei familii cu venituri mici, mai ales dacă ținem cont că scumpirea alimentelor a dus rata anuală de inflație la 5,32% la finele lunii mai. Acest aspect este cu atât mai important cu cât, din bugetul unei familii, mai mult de jumătate se duce pe alimente și plata utilităților. Astfel, cheltuielile legate de asigurarea hranei reprezintă 42% din veniturile unei familii. O cincime din venituri este cheltuită pentru plata utilităţilor (apă, energie electrică şi termică, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea şi întreţinerea locuinţei), potrivit INS.
Ratele, tot mai greu de plătit
Facturile la utilităţi vor fi mai mari ca urmare a devalorizării leului atât în raport cu euro, cât şi cu dolarul. Tot din această cauză, şi ratele la creditele în valută vor fi mai mari, deci tot mai greu de plătit.
Şi preţurile combustibililor se vor majora în perioada următoare, pe fondul deprecierii leului în raport cu dolarul. Aşa se face că românii care au de gând să plece în vacanţă cu maşini vor scoate mai mulţi bani din buzunare pentru a face plinul.
Scumpirea combustibililor va majora costurile de transport. La aceasta se vor adăuga majorările anunţate deja la tarifele la energie electrică şi gaze, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru industriaşi. Drept urmare, costurile de producţie vor avansa, iar acest lucru se va vedea în rotunjirea preţurilor pe care românii le vor plăti pentru a cumpăra alimente sau bunuri ca haine sau frigidere.
Alimentele, campioane la scumpiri
Pe