Circa 70% dintre angajatorii români nu vor crea noi locuri de muncă în trimestrul al treilea, astfel că şansele românilor de a-şi găsi o slujbă sunt reduse. Sursa: Vlad Stanescu
Cifrele oficiale arată că rata şomajului a înregistrat o scădere uşoară în luna mai comparativ cu aprilie, până la 5,03%. Faţă de luna mai a anului trecut, rata şomajului a crescut în mai 2013 cu 0,39%. Astfel, numărul total al şomerilor înregistraţi în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a ajuns la 443.985 de persoane la finele lunii mai 2013. Doar o mică parte dintre aceştia primeau indemnizaţia de şomaj, respective 147.039 persoane.
Şansele acestor români care nu au un loc de muncă de a-şi găsi o slujbă sunt reduse, în condiţiile în care 70% dintre angajatorii români nu vor face angajări în trimestrul al treilea al anului, potrivit raportului privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă, efectuat de Manpower.
La studiu au participat 630 de angajatori români. Doar 19% dintre aceştia vor face angajări în intervalul menţionat, în vreme ce 9% vor concedia o parte din salariaţi. Cei mai optimişti sunt patronii din regiunea Nord-Vest, care preconizează o creştere cu 21% a numărului de posturi. Pentru regiunile din Sud şi din Vest previziunea netă de angajare este de 14% şi, respectiv, de 10%. Angajatorii din regiunea Centru anticipează o creştere a numărului salariaţilor cu 7%. Cele mai sumbre previziuni le au angajatorii din regiunea de Sud-Vest şi din Bucureşti-Ilfov.
Cele mai multe angajări se vor face în industria prelucrătoare, în sectorul public şi social (administraţiei publice şi serviciilor sociale), în transporturi, depozitare şi comunicaţii şi în finanţe, asigurări, imobiliare şi servicii de afaceri. Companiile din sectorul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul anunţă planuri de un optimism rezerva