Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că a primit răspuns negativ din partea Comisiei Europene la solicitarea sa de amânare a scumpirii gazelor de la 1 iulie, el precizând că motivaţia a ţinut de respectarea principiului european al liberalizării preţurilor la gaze.
"Motivarea europenilor este foarte clară, că trebuia să facem această liberalizare încă de când am intrat în UE, din 2007. Este un principiu european", a spus Ponta.
El a arătat că liberalizarea a fost aprobată de fostul premier Emil Boc şi a devenit obligaţia României, care trebuie respectată.
"Din păcate nu s-a făcut în 2007-2008, nu s-a făcut nici după aceea. Domnul Boc a aprobat - sigur, acuma minte pe la televizor că nu a aprobat, dar are semnăturile puse acolo - şi noi nu putem să facem altceva decât să... pentru că e vorba de obligaţiile României aici, chiar dacă le-a semnat Boc. Avem nişte obligaţii de care trebuie să ne ţinem", a spus Ponta.
Guvernul vrea să amâne, cu şase luni, calendarul de liberalizare a preţurilor gazelor naturale, dar comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a recomandat respectarea actualului calendar.
Departamentul pentru Energie i-a transmis lui Oettinger, în luna mai, o scrisoare în care a anunţat intenţia Guvernului, recomandarea oficialului european fiind însă păstrarea calendarului.
"Comisarul a subliniat faptul că impactul preţului energiei asupra competitivităţii industriei europene reprezintă o problemă de interes pentru Comisie. Comisarul a arătat că preţul gazelor de pe piaţa locală trebuie privit în perspectivă, raportat la preţurile de pe piaţa UE, menţionând că în anul 2011, preţul reglementat pentru consumatorii industriali din România era cel mai mic din Uniune. Răspunsul oficialului european include recomandarea de a respecta calendarul de liberalizare, atrăgând atenţia asupra faptului că, potriv