Muzeul de Istorie şi Arheologie din oraşul Tulcea găzduieşte expoziţia „Sângele martirilor”, care are în prim-plan racla în care au fost descoperiţi sfinţii martiri de la Niculiţel, Zotikos, Attalos, Camasis şi Phillippos.
La vernisajul expoziţiei ”Sângele martirilor”, care a avut loc marţi, au participat preoţi conduşi de Prea Sfinţia Sa Visarion al Tulcei, oficialităţi, dar şi Victor Baumann, actualul director al muzeului, care este şi autorul primelor cercetări arheologice desfăşurate la Niculiţel. „Se împlinesc 42 de ani de la această descoperire remarcabilă pentru toată lumea creştină. Această criptă mi-a dat satisfacţia descoperirii celor mai vechi martiri de pe teritoriul României, şi fac referire la cei doi sfinţi din partea inferioară a criptei ale căror nume nu le cunoaştem.
Aici, la Niculiţel, pentru prima dată în lumea creştină martirii apar ca sfinţi. Din păcate, osemintele celor doi sfinţi au fost date cabinetului din Bucureşti care se ocupa de antropologie la acea vreme şi au fost pierdute”, a declarat în timpul vernisajului expoziţiei Victor Baumann, citat de Agerpres. Acesta a adăugat că, din fericire, în anul 1977, în revista de specialitate „Pontica” s-a făcut referire la cei doi sfinţi din Niculiţel, iar potrivit acesteia cei doi martiri necunoscuţi sunt bărbaţi de vârste apropiate, aduşi din altă parte, care au fost arşi la mijlocul secolului al III-lea cel mai probabil. „Atunci când s-a construit cripta mare pentru cei patru sfinţi martiri, osemintele celor doi sfinţi au fost depuse în partea inferioară a acesteia. Ele au fost aduse de proprietarul stabilimentului rural care avea la vremea respectivă producţie destinată pieţei, iar ulterior, pe la mijlocul secolului al IV-lea, spaţiul a fost cedat bisericii, pentru ca în secolul următor acolo să se ridice o catedrală”, a afirmat directorul Muzeului de Istorie şi Arheologie, Victor