Florina Ilis, laureata din acest an a Premiului Naţional de Proză acordat de către cotidianul “Ziarul de Iaşi”, a câştigat cu acelaşi volum Premiul Uniunii Scriitorilor din România. „Vieţile paralele” a fost desemnată cea mai bună carte de proză publicată în 2012.
Pentru obţinerea premiului acordat de USR la secţiunea Proză, mai fuseseră nominalizaţi Radu Aldulescu, Corina Braga, Filip Florian, Radu Mareş, Gheorghe Schwartz şi Simona Sora. În „Vieţile paralele”, roman-document apărut la editura Cartea Românească, Florina Ilis reconstitutie 150 de ani din existenţa poetului Mihai Eminescu, inclusiv antumă şi postumă, aşa cum a fost trăită, consemnată, idealizată, „murdărită” sau imaginată. „Viaţa, boala şi moartea poetului continuă să fie subiecte actuale de dispute, de întrebări fără răspuns, de teorii ale conspiraţiei. Poetul a fost un geniu? A iubit? A fost nebun? A existat Marea conspiraţie? A fost asasinat? Etc. etc. Într-un efort dramatic de a se apropia de adevăr, Florina Ilis recurge la nenumărate documente autentice, foi medicale de observaţie, surse apocrife, jurnale, legende urbane, mărturii ale contemporanilor, corespondenţă, manuscrise, dosare şi note informative ale Siguranţei şi ale Securităţii, dezbateri aprinse în reviste de cultură, cotidiene şi bloguri, dar şi la jocul subtil al imaginaţiei. Un geniu poetic precum Eminescu, ale cărui «vieţi paralele», pe cât de reale istoric, pe atât de metafizic visate, avea nevoie de o viziune pe măsură, capabilă să viseze, dincolo de epoci, ca într-o metempsihoză naţională, documentele de arhivă ale unei «poliţii politice» fără vârstă”, se arată în prezentarea romanului de pe site-ul editurii Cartea Românească.
Florina Ilis, laureata din acest an a Premiului Naţional de Proză acordat de către cotidianul “Ziarul de Iaşi”, a câştigat cu acelaşi volum Premiul Uniunii