Uneori, chiar și pentru adulți devine dificilă exprimarea sentimentelor, iar pentru cei mici poate fi chiar imposibil. Dar poți afla ce vrea să-ți comunice cu ajutorul planșei de desen și a interpretării psihologului.
Indiferent dacă e vorba de copii mici sau mai mari, desenul este pe gustul tuturor. E un mod natural de a-şi limpezi gândurile şi de a-şi exprima sentimentele. Psihoterapeutul Andreas Hniatiuc ne-a dezvăluit ce poate semnifica fiecare desen.
Chipul uman poate releva chiar şi frustrarea de natură sexuală
■ CAPUL este sediul gândurilor, al emoţiilor, al concepţiei despre şine şi lume, că şi al controlului organismului. În acelaşi timp, faţa este principalul element al expresivităţii emoţionale şi joacă un rol esenţial în recunoaşterea atitudinii sau a dispoziţiei celuilalt. În această situaţie se iau în considerare atât modul cum sunt executate diferitele detalii corporale, cât şi aspectele suplimentare care participă la expresivitatea siluetei umane:
■ GURA este organul de asimilare a hranei, dar şi, din punct de vedere simbolic, a experienţelor afective. Desenată deschisă, ea sugerează o atitudine receptivă a subiectului. Dacă este prevăzută cu dinţi, gură deschisă sugerează o atitudine lacomă, revendicativă.
■ OCHII reprezintă un element cheie al figurii care completează expresivitatea feţei, dar are şi funcţia de receptor al informaţiilor din lume. Cu cât sunt mai mici, mai puţin evidenţiaţi sau mai lipsiţi de contur, îi semnalează interiorizarea, sihăstria.
■ PĂRUL este un element decorativ, dar şi un element legat de instincte. Desenat foarte abundent, înnegrit sau foarte haşurat şi adesea în dezordine, el indică preocupări sexuale şi anxietate faţă de acest aspect.
■ BRAŢELE ŞI MÂINILE sunt o componenţa instrumentală care asigură manipularea obiectelor din mediu. Omiterea mâinilor din desen indică sentimente de n