Chiar dacă Banca Națională ar reduce semnificativ dobânda de politică monetară, bancherii tot nu ar deschide robinetul creditelor, nici pentru firme, nici pentru populație. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Firmele din România sunt subcapitalizate și sunt înglodate în datorii către bănci, astfel că bancherii nu se înghesuie să le mai dea credite, deși aceasta ar fi una dintre soluțiile prin care oamenii de afaceri ar putea pune umărul la creșterea economiei.
"Intrumentele de politică monetară în România nu prea funcţionează, dobânda nu funcţionează deloc. Poţi să ai şi dobândă 0 în România. Unde dai bani cu dobândă 0? Această supraîndatorare are costuri nu neapărat din dobândă. Se finanţează proiecte pe termen lung cu finanţare pe termen scurt, care este reînnoită perpetuu", a declarat președintele ING, Mișu Negrițoiu, la un seminar pe teme bancare, informează Agerpres.
Recent, președintele Asociației Române a Băncilor, Radu Grațian Ghețea, a declarat că cererea de credite din partea populației este scăzută, mai ales din cauza incertitudinilor privind siguranța locului de muncă. În acest context, a precizat președintele ARB, bancherii trebuie să reia întâi creditarea firmelor, pentru ca acestea să poată genera creștere economică și să creeze, astfel, noi locuri de muncă. În opinia sa, atunci când românii vor fi siguri pe locul de muncă, se vor îndrepta din nou către bănci pentru a solicita credite.
Avem prea multe bănci
Pe piața bancară ar putea să apară schimbări, în contextul în care numărul instituțiilor de credit care funcționează în România este prea mare, apreciază președintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen.
"Pe termen lung văd două modele care sunt valabile, anume bănci mari, universale care fac şi corporate şi retail, dar nu mai mult de patru şi bănci de nişă, care se focusează pe anumite segme