Situatie ingrijoratoare pentru ieseni. Cei care obisnuiesc sa achizitioneze branza, lapte, smantana si alte lactate din pietele din oras pot fi in mare pericol de imbolnavire. Asta pentru ca produsele lactate din hale nu sunt tinute in conditii corespunzatoare. O razie prin aceste puncte in care se aduna producatori din Iasi, dar si din alte judete, scoate la iveala faptul ca zeci de kilograme de cas, urda, smantana sunt pastrate pe intreg parcursul zilei in spatii deloc amenajate. Cu toate ca unele hale de lactate sunt dotate cu vitrine frigorifice, doar sticlele de lapte isi pot gasi loc in acestea. Chiar daca intre timp se elibereaza, producatorii nu au voie sa-si depoziteze branza si smantana in acestea, frigiderele ramanand goale. Situatia se prezinta in felul urmator: in Piata Alexandru cel Bun, sunt cinci aparate de aer conditionat, 48 de tarabe si doar sase vitrine. In Piata Nicolina sunt patru aparate de aer conditionat, 10 vitrine si 28 de tarabe. La Hala Centrala sunt amenajate 14 tarabe si sapte vitrine frigorifice, in timp ce in Piata Independentei exista 15 tarabe si doar doua vitrine. Intrebati despre aceasta problema, reprezentantii EcoPiata sustin ca situatia persista de zeci de ani si ca nu au fost niciodata probleme.
Ingrijorator este ca cei mai multi producatori vin de la zeci sau chiar sute de kilometri. Evident, pe tot parcursul drumului, acestea nu sunt tinute la rece, dupa care sunt asezate direct pe tarabele din piata. "Venim de la Botosani. Vitrine frigorifice sunt doar pe cealalta parte a pietei. Nu se strica branza, noi oricum incercam sa aducem putin, cat sa vindem intr-o zi", a spus un producator de produse lactate din judetul Botosani.
"Dupa ora 10:00, ar trebui inchise halele"
Specialistii avertizeaza asupra pericolelor mari care planeaza asupra organismului uman, daca sunt consumate lactate tinute la tempe