Recoltele record estimate pentru acest an vor determina probabil scaderea preturilor la cereale la nivel global, potrivit FAO, Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite. Cotatiile cerealelor au urcat puternic anul trecut, in contextul celei mai severe secete din ultimii 50 de ani in SUA, cel mai mare exportator de produse agricole din lume. Avansul preturilor a alimentat inflatia in tarile emergente, inclusiv in China.
"Au trecut multi ani de cand nu am mai fost in situatia de a fi optimisti atat pentru cereale, cat si pentru alte alimente de baza", a declarat Abdolreza Abbassian, senior economist la FAO, citat de Financial Times. Preturile se vor mentine ridicate la carne, peste si lactate, iar costul total al importurilor de alimente la nivel global se va mentine peste pragul de 1.000 de miliarde de dolari pentru al treilea an consecutiv. Organizatia estimeaza importuri de alimente de 1.090 de miliarde de dolari pentru acest an, in crestere fata de anul anterior.
Nivelul ridicat al recoltei din acest an nu este, insa, o certitudine, avertizeaza organizatia. Vremea umeda si rece din Europa inrautateste deja perspectivele pentru productia de cereale din Marea Britanie, Franta si Germania. Conditiile meteo din iulie, august si septembrie din regiunile agricole importante ale SUA vor avea de asemenea un rol important pentru recoltele de porumb si soia.
Daca vremea va fi favorabila agriculturii, productia de cereale la nivel mondial ar putea urca in acest an cu 6,5%, la nivelul record de 2.460 milioane de tone. Declinul preturilor va tempera impactul inflationist al alimentelor pe pietele emergente intr-o perioada critica, in care bancile centrale din aceste tari se confrunta cu impactul unei posibile reduceri a programului Rezervei Federale a SUA destinat sustinerii economiei americane. R