Elevii care au certifi cate de limbi străine sau de calculator pot sări de probele orale de competențe digitale și de limbi străine Sursa: REMUS SUCIU
Cele cinci zile destinate probei de competenţe digitale la Bacalaureat, începută oficial ieri, le vor aduce un moment de respiro candidaţilor posesori ai unui certificat care atestă faptul că pot umbla pe calculator şi cu ochii închişi.
Investiţii serioase în testări de viitor
Adolescenţii care îşi vor continua studiile peste hotare, sunt chiar mai norocoşi: atestatele de limbi străine, obligatorii la admiterea în facultăţile din afară, îi vor scuti şi de următoarele probe orale. În plin Bacalaureat, Mădălina Bari, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Unirea” din Focşani, se bucură de o mini-vacanţă de două săptămâni, atât cât mai durează probele orale. Va primi însă calificativul maxim, atât la „proba calculatorului”, cât şi la cea orală de limbi străine.
În spatele privilegiului de a sări peste două testări de BAC se află un certificat european de cunoştinţe digitale, ECDL, şi alte două atestate internaţionale de limbi străine, Cambridge şi IELTS. “Cel de informatică l-am luat gândindu-mă că voi avea nevoie de el la angajare, restul pentru studiile în Londra. Acum, când alţi colegi se duc la examen, eu repet acasă pentru probele scrise”, spune entuziasmată Mădălina.
Reversul medaliei este că examenele pentru aceste certificate sunt mai complexe decât ce se dă la Bac şi costă destul de mult. „Pentru ECDL am plătit în jur de 500 de ron, la fel şi pentru Cambridge-ul luat acum trei ani şi IELTS-ul dat recent”, explică fata. În plus, adolescenta este convinsă că testările din trecut, în faţa unor comisii formate din profesori americani nativi, au ajutat-o să scape de trac la cel mai important examen din viaţa ei.
Certifi cate care ţin locul probelor orale
Certificatele valide p