Comitetul de Farmacovigilenţă al Agenţiei Europene a Medicamentului analizează riscul şi beneficiile în cazul diclofenacului, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, dr. Marius Savu.
Acesta atrage atenţia că în prospectul medicamentului sunt prezentate şi riscurile pentru dezvoltarea de tromboze şi ca atare medicamentul se eliberează numai cu prescripţie medicală. "Farmaciile trebuie să aibă în vedere acest lucru", a spus preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului.
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a decis să reevalueze acest medicament întrucât au fost raportate câteva cazuri cu probleme de tromboză şi cardiace.
EMA a avertizat recent că utilizarea antiinflamatorului diclofenac, mai ales în doze mari, prezintă un risc suplimentar de atac de cord care trebuie luat în considerare de medici atunci când prescriu medicamentul, a relatat Reuters.
Cu toate că diclofenacul, produs de mai multe laboratoare, este considerat în continuare a prezenta mai multe beneficii decât riscuri, EMA recomandă precauţie în cazul anumitor pacienţi. "Pacienţii care au probleme cardiace sau circulatorii grave nu ar trebui să folosească diclofenac", se arată într-un comunicat al EMA, cu sediul la Londra.
Decizia, adoptată de comisia de evaluare a riscurilor a EMA, vine după ce un amplu studiu internaţional a ajuns luna trecută la concluzia că folosirea pe termen îndelungat şi în doze mari a două analgezice - diclofenac, care are şi acest rol, şi ibuprofen - creşte cu circa o treime riscul unui eveniment vascular "major", adică un atac de cord, atac cerebral sau chiar deces pe fondul unei boli cardiovasculare.
De asemenea, potrivit EMA, pacienţii care prezintă o serie de factori de risc, între care hipertensiune, colesterol mărit, diabet sau cei care fumează ar trebui să "folose