În vreme ce oficialii Friesland Campina, deținătorul mărcii Napolact, neagă orice plan de relocare a producției, fermierii susțin că laptele lor va fi dus la Târgu Mureș în câteva luni
Brandul Napolact ar putea deveni o amintire pentru clujeni, în condiţiile în care proprietarul, compania olandeză Friesland Campina, intenţionează să relocheze o parte din producţie la Târgu Mureş, din toamnă. Decizia ar fi motivată de reducerea costurilor de producţie.
Odată cu închiderea fabricii clujene ar urma să fie concediaţi şi cei aproximativ 300 de salariaţi, care nu pot fi preluaţi de fabrica din Târgu – Mureş, care va prelua de la Cluj doar o parte din utilaje. Surse din piaţă au confirmat pentru EVZ că producătorii au fost deja informaţi că laptele lor va ajunge, cu cisternele, la Târgu Mureş, din septembrie. Produsele sub brandul Napolact sunt fabricate exclusiv la Cluj.
Închideri în lanţ
Chiar dacă, oficial, compania infirmă informaţiile privind închiderea fabricii de la Baciu, la finalul acestei luni, Jan Willem Kivits, managing director pentru România al Friesland Campina, se va întâlni cu autorităţile clujene tocmai pentru a discuta situaţia centrelor de producţie locale, ne-au declarat surse din prefectura Cluj.
Închiderea unităţii de la Baciu ar urma sistării producţiei de la Năsal, ca urmare a scăderii consumului de specialităţi de brânză româneşti, după cum au motivat olandezii, într- un comunicat. Surse avizate consultate de EVZ susţin însă că, după 2015, există posibilitatea ca întreaga producţie Friesland să fie relocată în Ungaria, iar fabricile de la Carei şi Târgu Mureş să fie închise.
Piaţă aglomerată
În România funcţionează mai mult de 400 de unităţi de procesare a laptelui, de diferite mărimi. În acest context, piaţa de profil este destul de aglomerată, mai ales că populaţia caută produse mai ieftine. Totodată, şi micii