TRANSCRIPT Cât de utile sunt negocierile dintre România şi Rusia? Şi cum trebuie purtate ele? Despre asemănările dintre politică şi cea mai veche profesiune nu e cazul să insistăm prea mult.
Cum nu e necesar de stăruit asupra caracterului ilar al prestaţiilor unor comici deveniţi, benevol, politicieni, ca Beppe Grillo, în Italia, sau unor politicieni deveniţi comici, dar involuntar, precum fostul ministru de externe al României, Andrei Marga.
Dar în artişti să nu lovim prea dur. În fond, chiar şi un actor mediocru poate, la rigoare, să devină un memorabil om de stat. Ronald Reagan ne-a furnizat dovada acestei metamorfoze puţin obişnuite. În timp ce succesorul său, Obama, se întreţine la Berlin cu cea mai puternică doamnă din lume, încercând să suscite înţelegere în Europa pentru ampla ofensivă de interceptare a comunicaţiilor de către spionajul american, nevoia de un nou Reagan a devenit acută. Cât de utile sunt negocierile dintre România şi Rusia? Şi cum trebuie purtate ele?
Fructele declinului american şi ale oboselii Statelor Unite, după mai bine de un deceniu de asimetric război anti-terorist, sunt tare amare pentru soarta libertăţii. Au scos capul, din nou, trufaş, tiranii, extremiştii şi teroriştii la Ankara, la Moscova, Damasc, Beijing, în nordul Africii. Nici în România democraţia şi principiile statului de drept nu se simt prea bine, date fiind manipulările numite "revizuire a constituţiei".
În această lume globalizată ar fi nevoie de cooperare. Dar lucrurile funcţionează de regulă ca într-o clasă de şcoală încăpută pe mâna unor elevi pe cât de agresivi, pe atât de iresponsabili, care-şi terorizează şi colegii şi dascălii, pentru că au relaţii prea tari şi pile prea mari pentru ca să se încumete cineva să le ţină piept.
Astfel se comportă liderul autoritar al Rusiei, care şi-a văzut visul cu ochii: şi-a lua