Chiar dacă fermierii fac eforturi, lipsa punctelor de procesare a producţiei ecologice şi dezinteresul autorităţilor plasează România la coada clasamentului privind numărul de producători certificaţi. Sursa: SHUTTERSTOCK
Piata mondială de produse ecologice numără în prezent 1,8 milioane de producători, cu 200.000 mai mult fată de acum doi ani. Cei mai mulţi sunt înregistraţi în India (574.591), Uganda (188.625) şi Mexic (169.570), potrivit raportului Federaţiei Internaţionale a Mişcărilor din Agricultura Ecologică (IFOAM).
În România, numărul producătorilor interesaţi să intre pe piaţa produselor ecologice este tot mai mare. Dacă în 2008 erau certificaţi 2.000 de producători, în 2012, numărul lor a sporit la aproape 26.000. Faţă de Uganda, numărul producătorul ecologici certificaţi din România este de 7 ori mai mic.
Cea mai mare parte a fermierilor ecologici îşi exportă producţia. Exporturile de produse ecologice au fost în 2012 de 200 milioane de euro iar piaţa de consum este estimată la 80 milioane de euro. În ceea ce priveşte consumul pe cap de locuitor, acesta este cel mai mic din Europa, cu 1,2 euro pe cap de locuitor. În prezent, doar 2% din suprafaţa agricolă din România este cultivată în sistem ecologic certificat.