Preţul aurului a scăzut puternic ieri, cu peste 5%, până la 1.290 dolari/uncie (4.424 lei/uncie), minimul ultimilor trei ani, după ce FED, banca centrală a Statelor Unite ale Americii, a anunţat că va reduce din relaxarea monetară, iar dolarul s-a apreciat.
FED a anunţat că dacă trendul privind şomajul, creşterea economică şi inflaţia din SUA se vor menţine, atunci va reduce cumpărarea de bonduri spre finalul anului curent, urmând să oprească procedeul la mijlocul lui 2014. Dolarul american s-a apreciat instantaneu faţă de euro, iar mărfurile au scăzut, aurul în primul rând“, a spus Silviu Pojar, sales manager la casa de brokeraj Noble Securities“- sucursala România.
Injecţiile de capital făcute de FED în pieţele financiare prin intermediul politicii de relaxare monetară au alimentat raliul aurului din ultimii ani, metalul galben fiind considerat un mijloc de protecţie împotriva inflaţiei. Infuzia de lichidităţi a FED în pieţele financiare a împins investitorii în aur de teamă că inflaţia va creşte.
Astfel, ieri pe bursa de la Londra, cotaţia metalului galben a scăzut pentru prima oară din septembrie 2010 sub pragul de 1.300 de dolari/uncie. La Bucureşti, BNR a cotat gramul de aur la un preţ de 143,78 lei, mai puţin cu 2,5% decât preţul de miercuri.
„Efectele unei deprecieri notabile a cotaţiilor internaţionale ale aurului ar trebuie să fie observabile imediat pe piaţa locală. Casele de amanet ar putea fi afectate de această scădere, însă se pot proteja folosind instrumente financiare derivate“, a spus Mihai Nichisoiu, analist la firma de brokeraj Tradeville.
La o cotaţie de 1.300 dolari/unice, declinul metalului galben s-a adâncit la 20% în dolari faţă de începutul anului. Această scădere are loc după ce aurul a crescut timp de 12 ani neîntrerupt.
Analiştii însă au prognoze destul de pesimiste pentru a doua jumătate a anul