de Alexandra CHEŞCU
21 iunie 2013 23:47
13 vizualizari
A-A+
Treabă complicată mai e şi cu mâncatul ăsta. Am putea spune. Deşi pe vremuri bunicii noştri ob\ineau produse organice şi eco fără ca măcar să o ştie, ideea de hrană sănătoasă capătă din ce în ce mai mult teren în lumea noastră plină de poluanţi. Tocmai de aceea, dacă înainte nimeni nu-şi bătea capul cu privire la hrana cea de toate zilele, iată că în vremurile internetului, povestea mâncatului devine una extrem de complicată, mai ales că oricine îşi doreşte să trăiască bine, frumos şi departe de boli, o perioadă cât mai îndelungată.
Mâncatul corect nu e chiar aşa de greu de realizat, dacă avem grijă la câteva aspecte, pe care le putem controla, una dintre "dietele" (care nu are neapărat legătură cu slăbitul) numai bună de luat în calcul fiind cea mediteraneană. Bazinul Mării Mediteraneene este plin de reţete savuroase, de meniuri bazate pe carne albă, fructe şi legume proaspete, pe brânzeturi şi feluri de pâine coapte în casă ori pe vin, o sursă de inspiraţie fiind bucătăria spaniolă, italiană, grecească, turcească şi marocană. Pornind de la ele iată câteva idei:
* brânzeturi şi iaurt pentru calciu - nu toată lumea e prietenă cu laptele, mai ales cei care suferă de intoleranţă la lactoză. Cu toate acestea, lactatele sunt considerate a fi o sursă importantă de calciu şi tocmai de aceea nu ar trebui evitate. Găseşte brânza sau iaurtul care îţi place cel mai mult şi include-l în masa ta. Adau-gă-i ceva ierburi aromatice (busuioc, cimbru sau oregano), trei stropi de ulei de măsline, dar ai grijă la grăsime, pentru că poate creşte colesterolul. În cazul iaurturilor, dacă nu îţi plac aşa, simple, (cele cu fructe din comerţ nu sunt recomandate) îmbogăţeşte-le şi prepară-ţi un smoothie delicios (din 200 de grame de iaurt, o banană, o mână de afine - că tot e sezonul - şi o