Scandalul provocat de tânărul Edward Snowden, fost angajat al Agenţiei Naţional de Securitate (NSA) din SUA, privind programele americane de supraveghere a Internetului şi telecomunicaţiilor capătă zilnic noi file, unele mai încărcate decât altele.
Zilele trecute a venit rândul Marii Britanii să intre în vârtejul scurgerilor de informaţii, întreg mapamondul aflând, astfel, că serviciile secrete britanice colectează şi stochează cantităţi imense de informaţii privind mesaje trimise prin e-mail, reţeaua de socializare Facebook, dar şi istorii ale căutărilor pe Internet şi ale apelurilor telefonice. Datele sunt colectate la nivel global şi sunt transmise apoi şi partenerilor americani de la Agenţia Naţională de Securitate (NSA).
“Întrecerea pe ramură”
Dezvăluirile îi aparţin lui Edward Snowden, desigur, în opinia căruia , în materie de spionare, “nu doar în Statele Unite este o problemă. Marea Britanie are un amestec uriaş. Sunt mai răi decât SUA”, potrivit cotidianului britanic The Guardian.
Government Communications Headquarters (GCHQ), agenţia britanică de spionaj, reuşeşte acest lucru prin accesarea reţelei de fibră optică prin care sunt realizate apelurile şi conexiunile la Internet!
Edward Snowden le-a pus la dispoziţie jurnaliştilor de la The Guardian documente privind programul, pe care îl numeşte "cel mai mare program de supraveghere din istoria omenirii".
Serviciile de spionaj din Marea Britanie prelucrează în secret, dar legal, fluxuri imense de informaţii extrase de pe cabluri de fibră optică prin care circulă o mare parte din traficul mondial de telecomunicaţii, date ce pot fi stocate ulterior maximum 30 de zile şi analizate în acest timp. Informaţiile vizează atât oameni complet nevinovaţi, cât şi potenţiali suspecţi. Acestea includ înregistrări ale convorbirilor telefonice, conţinutul mesajelor de e-mail, intrările pe