Dascălii dau asigurări că nu trebuie să fii poliglot ca să iei un calificativ decent la probele orale în engleză sau franceză, ci doar să te exprimi simplu și cursiv Sursa: EVZ
După ce a plouat cu calificative de „experimentat” la proba orală de limba română, elevii care susţin zilele acestea Bacalaureatul trebuie să-i convingă pe examinatori că se descurcă la fel de bine şi într-o limbă străină.
Proba de evaluare a competenţelor într-o limbă de circulaţie internaţională, care debutează astăzi, va fi însă ceva mai complexă. Candidaţii vor avea de trecut trei „hopuri”: proba scrisă, proba orală şi cea audio. „Exprimaţi-vă cât mai simplu!”, este primul sfat pe care-l dau profesorii de specialitate, sătui să-i vadă pe elevi chinuindu-se să-şi amintească cuvinte pretenţioase.
Discursul, piesa de rezistenţă
„Nu trebuie să ne dea pe spate cu expresii complicate, e suficient să vedem că elevii sunt capabili să îşi expună ideile cât mai cursiv”, lămureşte Ioana Banner, profesoară de engleză-japoneză la Colegiul Naţional „Ion Creangă” din Capitală. Printre gafele majore taxate de comisia de evaluare, spune aceasta, se numără greşelile gramaticale. „Dacă nu pun «s» la persoana a treia sau nu fac acordul subiectului cu predicatul, normal că vor obţine un calificativ mai mic”, arată dascălul.
Pe de altă parte, nimeni nu va fi depunctat dacă opiniile sale pe baza unei teme date nu corespund cu cele ale profesorilor. Iar acolo unde au dubii în privinţa unui cuvânt, cea mai bună soluţie este să deducă din context. „Cu puţin efort, chiar şi elevii fără înclinaţie spre limbi străine pot trece cu brio”, dă asigurări dascălul.
Puţini francofoni
Engleza rămâne încă în topul limbilor preferate de absolvenţii de liceu. Din totalul celor peste 140.000 de candidaţi înscrişi la proba orală de limbi străine, în jur de 120.000 au optat pentru engleză, faţă de