Vinetele pot fi preparate în multe feluri, deşi noi, românii, le tot facem doar salată. Aşa că, din când în când, pe zi de inspiraţie, încerc tot felul de combinaţii cu această minunată legumă.
Pentru această reţetă m-am inspirat de la o cantină din Pipera care o dată la câteva zile făcea o mâncare de vinete demenţială. Este un fel turcesc (Imam Bayildi) care are un mare minus, pentru mine: prea mult ulei. Este delicios, dar colesterolului meu nu-i face bine. Am adaptat-o însă şi a ieşit o mâncare delicioasă, ca să mă laud singură.
Cum nu-mi place să gătesc în cantităţi industriale, m-am limitat la porţii pentru două-trei persoane.
● Se iau trei vinete medii, frumoase şi nebătute (fără coaja stricată). Se spală bine, se curăţă coaja în „dungi”, transformând vânăta într-o zebră. Presăraţi-le puţin cu sare. Apoi puneţi-le într-un bol cu apă pentru o perioadă scurtă de timp (eu le-am ţinut cât am pregătit restul ingredientelor)
● Am tăiat o ceapă mărunt, am decojit o căpăţână medie de usturoi pe care am tocat-o mărunt şi apoi m-am ocupat de ardeiul roşu şi verde (ambii graşi de pocneau). Bucăţele, bucăţele şi aceştia.
● Am găsit roşii la o ţărancă la marginea drumului, aşa că cele patru tomate folosite au fost de la ţară. Au avut aceeaşi soartă ca ingredientele de mai sus: tocate mărunţel.
● Regula o ştiţi, întâi se căleşte ceapa cu ustuoiul, apoi se adaugă şi restul legumelor tăiate mărunt. După două-trei minute am început să pun mirodeniile. Am presărat foarte puţin zahăr şi chimion.
● Am adăugat roşiile şi puţină pastă de roşii peste ceea ce am călit deja.
● Şi ca să fie mâncare bună, am turnat şi un pahar de apă. După zece minute, am revenit la vinetele pe care leam tăiat pe din două, am creat un loc pentru legume şi le-am sărat puţin.
● Am umplut vinetele cu amestecul de legume şi am pus pe deasupra sosul rămas. @