În prezent, în România sunt diagnosticate în fiecare an în jur de 10.000 de paciente cu cancer de sân avansat sau metastatic.
Dacă în 1960 mortalitatea era de 11,2 la 100.000 de femei, în 2008 urcase la 27,51 la 100.000 de femei. Estimările arată că acest procent este în continuă creştere, în România, dar şi în lume.
”În mod cert, rata incidenţei acestei boli ar scădea semnificativ dacă s-ar pune accentul pe prevenţie, dacă s-ar pune un diagnostic timpuriu. Din păcate, în România încă se mai diagnostichează în stadii avansate, iar această tendinţă se observă şi în judeţul Constanţa. Diagnosticată într-un stadiu incipient, boala este vindecabilă, în schimb, diagnosticată în stadii avansate permite doar accesul la un tratament care pre-lungeşte viaţa. Femeile trebuie învăţate să îşi facă autoexaminarea corect. Se pot prezenta la medicul de familie, cei mai mulţi dintre ei ştiu să facă această examinare“, a precizat dr. Laura Mazilu, medic primar oncologie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.
Dacă este cazul, pacientele vor fi ghidate catre mamografie sau ecografie. Ecografiile sunt recomandate femeilor tinere, iar mamografiile sunt recomandate femeilor aflate la menopauză.
Multe femei spun că nu s-au prezentat la medic pentru că n-au avut simptome. Vorbim despre o boală silenţioasă. Diagnosticul de cancer schimbă radical viaţa şi opţiunile. Pacienta încearcă multe emoţii: teama, refuzul.
Recomandarea este ca aceste emoţii să fie manageriate atât de oncolog, cât şi de psiholog. Atât pacientele, cât şi apar-ţinătorii trebuie să apeleze la psiholog, consilierea de specialitate conduce la acceptarea bolii şi determină complianţa la tratament.
În prezent, în România sunt diagnosticate în fiecare an în jur de 10.000 de paciente cu cancer de sân avansat sau metastatic.
Dacă în 1960 mortalitatea era de 11,2 la 100.000 de