Carevasăzică tricolorul românesc oferit de către Înaltpreasfinţitul Ioan Selejean este o provocare în Harcov. Nu-i bai, şi Hristos a fost văzut ca un provocator. Dar oare a te crede stăpânul unor majoritari ajunşi minoritate locală nu e o provocare la adresa românilor şi a Statului Român?
Citesc în Constituţie şi mă frec la ochi, că poate nu văd bine: Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri. Art. 30 (7). Apoi, aud că în noua Constituţie, minorităţile vor avea dreptul să-şi înfiinţeze organe proprii de decizie şi executive, cu competenţe privind dreptul la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor. Apoi îmi aduc aminte de „Cuiul lui Pepelea”, cum am denumit la acea dată drapelul secuiesc. Dar şi de cazul benţiţei tricolore purtată de Sabina Elena.
Probabil că noile promisiuni constituţionale l-au determinat pe domnul Nemes Elod de la PPMT să pună căruţa înaintea cailor şi să-şi dea drumul slobod la gură, când a afirmat că tricolorul Înaltpreasfinţitului Ioan este o provocare la adresa majorităţii maghiare din zonă. Deh, ce să-i faci. Gândire despotică, de genul celei care l-a răstignit pe Hristos. De altfel, istoria consemnează câteva cazuri nedemne pentru statura umană şi creştină, în care ortodocşii români transilvăneni au fost prigoniţi de către autorităţi. Iar despre IPS Ioan, a fi provocator cred că este ultimul lucru care se poate afirma despre dânsul. Mai degrabă împăciuitor, factor de echilibru şi trăitor duhovnicesc.
Însă ceea ce a spus în continuare domnul Nemes, este o adevărată provocare constituţională la adresa Statului Român. Domnia sa, probabil toropit de canicula verii (deşi polul frigului î